Το Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής,

 «INCLUDE» ιδρύθηκε ως επιστημονικό σωματείο το Μάρτιο του 2011

 για να προωθήσει τη συμπεριληπτική εκπαίδευση (Inclusive education)

σύμφωνα με τις αρχές που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση κατά των Διακρίσεων στην Εκπαίδευση

( Ηνωμένα Έθνη, Σειρά Συμβάσεων, Τόμος 429, Νο. 693)

 και τη σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία

 ( Convention on the Rights of Persons with Disabilities άρθρο 24, 2006).

Η δράση του Include είχε ξεκινήσει με άτυπες μορφές παρεμβάσεων από το 2009

(βλ. Εφημερίδα τα ΝΕΑ, Σαββατοκύριακο 21-22 Νοεμβρίου 2009, Ζω στη Θεσσαλονίκη (ένθετο), Άρθρο: Δικαίωμα στην ένταξη).

Α. Προγράμματα – κοινωνικές παρεμβάσεις

7 Νοεμβρίου 2012 – 21 Ιουνίου 2013

«Μαζί στη γειτονιά»

Το πρόγραμμα ακολουθώντας την ολιστική προσέγγιση παρεμβαίνει σε τρεις τομείς :

α) γονείς

β) παιδιά

γ) εκπαιδευτικοί και εφαρμόστηκε σε εβδομαδιαία βάση στο κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης από τους εθελοντές –μελή του INCLUDE. Ειδικότερα:

 • Βελτιώνει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ παιδιών με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία. Συμμετέχουν συνολικά 17 παιδιά.  7 παιδιά της γειτονιάς χωρίς δυσκολίες και 10 παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις μέσα από την τέχνη και το παιχνίδι.
 • Υποστηρίζει 10 οικογένειες παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία.
 • Παράλληλα με την υποστήριξη των γονέων πραγματοποιείται Πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης 25 εκπαιδευτικών ειδικής και γενικής αγωγής για αυτομόρφωση και αναζωογόνηση.

Νοέμβριος 2013 έως Μάρτιο 2014

«Mαζί στη γειτονιά»

στο κέντρο πολιτισμού του  Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδευτική ρομποτική για παιδιά με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (αυτισμό).

 • Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 7 παιδιά (9-16 ετών).Πέντε παιδιά χωρίς δυσκολίες και δύο με αυτισμό. Συναντήσεις 2 φορές την εβδομάδα
 • Βραβείο ομαδικότητας στο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής First Lego Leageστο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOEΣΙΣ με τη συμμετοχή 32 ομάδων 8 Μαρτίου 2014.
 • Υποστήριξη γονέων για ανάληψη πρωτοβουλιών
 • Επιμορφωτικές συναντήσεις εκπαιδευτικών-εμψυχωτών σε συνεργασία με την Eduact

19 Μαρτίου έως  τις 4 Απριλίου 2014

Το Jubilo Project

«Αναζητώντας τη γλώσσα της χαράς»

Διεξήχθη  στη Θεσσαλονίκη για 15 μέρες και περιλάμβανε ένα σύνολο εκπαιδευτικών δράσεων σε συνεργασία με την ομάδα δημιουργίας “Εν δυνάμει” (Ελλάδα) και το “Include” (Ελλάδα).

Το Jubilo project είναι ένα πρόγραμμα σε διεθνές επίπεδο, με έδρα το Ινστιτούτο Γκροτόβσκι  στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και αποτελεί μία καλλιτεχνική παρέμβαση κατά του κοινωνικού αποκλεισμού. Από το 2011 η ομάδα του Jubilo έχει συνεργαστεί με ευπαθείς κοινωνικά ομάδες της Ευρώπης όπως άτομα με νοητική αναπηρία, νεαροί Ρομά, ενήλικες με εμπειρία ψυχικής ασθένειας και πρόσφυγες της γενοκτονίας του 1995 της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Η εφαρμογή της δράσης στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Ιστορίες Πορτραίτων», περιστράφηκε γύρω από την αξιοποίηση της καλλιτεχνικής έκφρασης  ως μέσο για την προσωπογραφία.

Με ποιο τρόπο μία κίνηση, ένας ήχος, μία λέξη ή μία εικόνα αποκαλύπτουν τον εσωτερικό χαρακτήρα ή την ίδια την ιστορία του ατόμου;

Η δράση διεξήχθη με συμμετέχοντες από το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, το Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, την ομάδα Εν δυνάμει και το Include. Ως επίλογος του project, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της δράσης και έκθεση με φωτογραφική καταγραφή της που θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στις 4 Απριλίου 2014 στις 18.00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Θεσσαλονίκης 2014 – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της με την έγκριση του ΙΕΠ Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας!

Β. Ευρωπαϊκά Προγράμματα

30 Σεπτεμβρίου 2012

Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Σύμπραξη (Grundtvig Partnership):

TPT “Training SEN parents and teachers for refreshment”

 

9-13 Ιουλίου 2013

Youth in Action

All different all equal

 

7- 14 Ιουλίου 2014

Youth in Action project

Διαπολιτισμικότητα και Ειδική Αγωγή¨, στις.

Γ. Συνέδρια –Ημερίδες

11-12 Δεκεμβρίου 2010

Επιστημονική Διημερίδα: «Από την ειδική αγωγή στην ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης” Συνδιοργάνωση του INCLUDE και του Τελογλείου Ιδρύματος Τεχνών. Τελόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ

 

24-26 Ιουνίου 2011

Διεθνές Συνεδρίο: «Εκπαίδευση και ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Συνδιοργάνωση INCLUDE και Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής  Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ. Πανεπιστήμιο Μακεδονιάς. Θεσσαλονίκη

Βιωματικά Εργαστήρια για παιδιά με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες «Με εν…δια…φέρει». Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τις ευάλωτες κοιωννικές ομάδες. Με την Επιστημονική ευθύνη των Δρ Ανδρομάχη Νάνου , Δρ Πατσίδου Μαρίνα Χαριοπολίτου  Αικατερίνη.  Αίθουσα γυμναστηρίου του Πανεπιστήμίιου  Μακεδονίας

1-3  Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ: ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ” Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Συνδιοργάνωση Παιδαγωγικής Εταιρίας Ελλάδος, Πανεπιστημίου Μακεδονίας ,INCLUDE και άλλων φορέων.

Εργαστήρια για παιδιά με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο πλαίσιο του συνεδρίου Επιστημονική ευθύνη  Δρ. Ανδρομάχη Νάνου, Δρ. Μαρίνα Πατσίδου, Κουλούσια Γεωργία, Μed.

 

13 Ιουνίου 2012

Επιστημονική Ημερίδα «Η επικοινωνία με τα παιδιά που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή / και αναπηρίες στο σπίτι, στο σχολείο και στη γειτονιά” Συνδιοργάνωση INCLUDE και  Αντιδημαρχίας Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Αμφιθέατρο, Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

14 και 15 Νοεμβρίου 2013

Βιωματικό εργαστήριο συμπεριληπτικών πρακτικών «Παίζοντας στη χώρα των χρωμάτων»

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο πλαίσιο της επιστημονικής διημερίδας με θέμα “Special Education Rehabilitation and Arts”. Η επιστημονική ημερίδα διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την υποστήριξη της Πρυτανείας σε συνεργασία με το Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Oldenburg της Γερμανίας (Department of Special Education and Rehabilitation, University of Oldenburg).

 

7 & 8 Δεκεμβρίου 2013

7ο Πανελλήνιο Επιστημονικό συνέδριο Ειδικής Αγωγής του Πανελλήνιου Επιστημονικού συλλόγου Ειδικής Αγωγής  ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΘΗΝΑ

Παρουσίαση της φιλοσοφίας του Include και των αποτελεσμάτων της έρευνας-δράσης «μαζί στη γειτονιά»

Εισήγηση με θέμα «Βελτιώνοντας τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ παιδιών με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη γειτονιά. Μια πιλοτική έρευνα δράση»

 

2  Αυγούστου   2014

Βιωματικό εργαστήριο: Θεατρικό παιχνίδι με συμπεριληπτικές πρακτικές: “up and down” Summer School Συμεπριληπτικές πρακτικές μέσω της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Oldenburg της Γερμανίας (Department of Special Education and Rehabilitation, University of Oldenburg).

Δ. Επιμορφωτικά Σεμινάρια Μελών

7-11 Μαρτίου 2012

Συμμετοχή μελών του INCLUDE σε σεμινάριο με θέμα:

Communication and Exchange of Ideas and Best Practices in Special Education.Διοργάνωση  Centre of Special Education in Panevez, LITHUANIA

 

4-8 Ιουλίου 2012

Συμμετοχή 5 μελών του Include σε σεμινάριο με θέμα:

Accepting, Co-operation and Understanding. Διοργάνωση : Children Rehabilitation Department of Spitalul de Psihiatrie ‘Dr.Gheorghe Preda’, Romania

 

14-18 Νοεμβρίου 2012

Συμμετοχή 2 μελών του Include σε σεμινάριο με θέμα:

effective strategies for social integration. Διοργάνωση Foundation for Children with Special Disability, Székesfehérvár, Hungary

27-29 Σεπτεμβρίου 2012

Τρήμερο σεμνάριο με θέμα «Active Citizenship in Special Education. Γνώση ,δράση και αξίες στην Ειδική Αγωγή. Συνδιοργάνωση INCLUDE & Aντιδημαρχία Νεότητας Αθλητισμού και Εθελοντών, Αμφιθέατρο κέντρο πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

25-30 Ιανουάριος 2012

Συμμετοχή 3 μελών του Include στο σεμινάριο με θέμα:

καλλιέργεια αισθήματος αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού γονέων που έχουν παιδιά με αναπηρία. Deal UK

 

21-25 Απριλίου 2013

Συμμετοχή 3 μελών του Include στο σεμινάριο με θέμα:

Στρατηγικές παρέμβασης σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

10-20 Μαΐου 2013

Συμμετοχή 25 μελών του Include σε βιωματικό Σεμινάριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα (4 συναντήσεις) Στο κέντρο πολιτισμού του Δήμου θεσσαλονίκης ANTIGONE.

 

3-7 Ιούνιου 2013

Συμμετοχή 4 μελών του Include στο σεμινάριο με θέμα:

Στρατηγικές αναζωογόνησης και επανακινητοποίησης εκπαιδευτικών και γονέων παιδιών με ειδικές  εκπαιδευτικές ανάγκες. Άγκυρα, Τουρκία

Ε. Επιστημονικό έργο

Έκδοση Βιβλίου

Το Include συνέλλεξε άρθρα συγγραφέων από όλη την Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με τη συμπεριληπτική εκπαίδευση  και εξέδωσε συλλογικό τόμο το 2013.

«Από την ειδική αγωγή στη συμπεριληπτική εκπαίδευση» Από το σχολείο σε μια κοινωνία για όλους» Εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στο μεγάλο δάσκαλο και παιδαγωγό Χρήστο Φράγκο. Το Include είχε την τιμή να φιλοξενήσει στη βιβλιοπαρουσίαση που έγινε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα τεχνών Α.Π.Θ.  την τελευταία δημόσια εμφάνιση και ομιλία του.

 

Άρθρο σε επιστημονικό Περιοδικό

Θέματα Ειδικής Αγωγής «Βελτιώνοντας τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ παιδιών με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη γειτονιά. Μια πιλοτική έρευνα δράση» Φεβρουάριος Απρίλιος 2014. Τεύχος 64.

 

Επιμέλεια του συλλογικού τόμου

Τraining SEN Parents and teachers for Refreshment. Workshop Material.

O συλλογικός τόμος περιλαμβάνει μεθόδους για εμπλοκή και επανακινητοποίηση γονέων παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Είναι στην Αγγλική Γλώσσα και βρίσκεται στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

 

Ταινία

«Η ζωή των οικογενειών με παιδιά που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Ελλάδα» συμετέχουν σε αυτήν δυο μητέρες που έχουν παιδιά με αυτισμό και είναι μέλη του INCLUDE

Η ταινία έχει αγγλικούς υπότιτλους και χρησιμοποιείται για ευαισθητοποίηση σε σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Βραβεία

To Δ.Σ. του INCLUDE

Πρόεδρος:

 • Δρ. Ανδρομάχη Νάνου, Ειδική Παιδαγωγός

Γ. Γραμματέας

 • Δρ. Χρήστος Εμμανουηλίδης, Γιατρός και Φιλόλογος Med Φιλοσοφίας

Ταμίας

 • Δρ. Χρήστος Εμμανουηλίδης, Γιατρός και Φιλόλογος Med Φιλοσοφίας

Μέλη

 • Αυγερινός Μαϊστρέλλης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΚΕΘΕΑ
 • Γεωργία Παναγιώτου, Παιδαγωγός Προσχολικής  ηλικίας και Φιλόλογος, Med στη Δημιουργική Γραφή
 • Μαριλίζα Γιανούση, Ειδική Παιδαγωγός Med.
 • Εύη Μακατουνάκη, Μουσικοπαιδαγωγός, Master in music studies, Μουσικοθεραπεύτρια
Back to Top