top of page
  • Εικόνα συγγραφέαInclude School For All

Αποτίμηση - Αξιολόγηση Ημερίδας ELiSe Erasmus + 5/2/2022 Περαία Θεσσαλονίκης

Πολλαπλασιαστική Δράση του ELiSe Erasmus+

To Σάββατο 5-2-2022, στην Περαία της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα “Ισότιμη συμμετοχή σε δραστηριότητες αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου, αθλητισμού & τουρισμού για άτομα με Νοητικές και Αυτιστικού Φάσματος Διαταραχές” Erasmus+ ELiSe, με την υποστήριξη του Thess INTEC και του IΝ.ΚΑ., που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Θερμαϊκού. Ευγενικός Χορηγός Εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ



Οι συμμετέχοντες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Άλκη και των αθώων θυμάτων της ωμής ρατσιστικής και φασιστικής βίας .

Παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη πρόταση του επιστημονικού σωματείου Ιnclude για τον περιορισμό των εμποδίων συμμετοχής των ατόμων με νοητικές και αυτιστικού φάσματος διαταραχές σε δραστηριότητες δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Τα εργαλεία και οι μέθοδοι που παρουσιάστηκαν, έχουν βάθος έρευνας και σχεδιασμού ετών υπό την επιστημονική ευθύνη της Δρ Ανδρομάχης Νάνου, επιστημονικά υπεύθυνης του ερευνητικού και κοινωνικού έργου του σωματείου. Ο καθολικός σχεδιασμός για την άρση των εμποδίων που περιορίζουν το δικαίωμα όλων να απολαμβάνουν την αναψυχή, την άθληση, την περιήγηση, τον τουρισμό συνδέεται με την ανάπτυξη βιώσιμων κοινοτήτων ,με ισότητα στις ευκαιρίες για όλους. Καθιστά τη χώρα μας δε, πρωτοπόρο στο σχεδιασμό υπηρεσιών “ισότιμου ταξιδιού ” και αναψυχής για όλους.


Με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής καινοτομίας προς την ανάδειξη βέλτιστων συμπεριληπτικών πρακτικών σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας ,υπογράφτηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Thess INTEC και του INCLUDE δια των προέδρων των δύο οργανισμών, του κ. Νίκου Ευθυμιάδη και της Δρ. Ανδρομάχης Νάνου.

Mε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Thess INTEC και Include δημιουργείται μια ισχυρή συμμαχία για την συμπερίληψη της διαφορετικότητας και την προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας για θέματα συμπεριληπτικής πολιτικής ευάλωτων ομάδων. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τζούρδα για την πρωτοβουλία της σύμπραξης και τις ενέργειες του για τη διοργάνωση της ημερίδας και την επίτευξη του μνημονίου συνεργασίας.

Με έργο της εικαστικού Ειρήνης Ασπρίδου, μέλους του Include, τιμήθηκε ο οργανισμός HIGGS δια της εκπροσώπου του Αναστασίας Ψωμά, για τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της διαχειριστικής ομάδας του Include.

Η ημερίδα είχε σημαντική απήχηση με περισσότερους από 60 δια ζώσης και 130 διαδικτυακούς συμμετέχοντες. Παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ Καράογλου, εκπρόσωπος από το Γ΄ Σώμα Στρατού, ταγματάρχης πεζικού, Ανδρέας Οικονόμου ,δημοτικοί άρχοντες από το Δήμο Θερμαϊκού με βασικό εκπρόσωπο τον αντιδήμαρχο κ. Τροκάνα αλλά και το Δήμο Θεσσαλονίκης, με εκπρόσωπο τον κ. Στέφανο Γωγάκο. Συμμετείχε και χαιρέτισε, επίσης, ο πρώην Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Μαυρομάτης αλλά και η Πρόεδρος του I-paidi κ. Μ. Λαγουμίδη από την Αθήνα, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κ. Γαλανοπούλου, σύμβουλος για θέματα αθλητισμού, ο Πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ. Νικόλαος Μήττας και μέλη της επιστημονικής κοινότητας, Δ. Καραμπατζάκης καθηγητής ΔΙΠΑΕ, ο Επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής ACT Αστάρας Αλέξανδρος και σημαντικοί επιστήμονες από το χώρο της ειδικής Αγωγής, Δρ Ντορέττα Αστέρη, Δρ Αναστασία Γκουβατζή, Άλτα Πανέρα, Ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια, ο Βασίλης Μαναβόπουλος, κοινωνικός ψυχολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστήμιου Κύπρου, ο γιος του Λέκτορα Καθηγητή Κώστα Μαναβόπουλου του ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ που χάθηκε πρόωρα, η Κλεονίκη Ξιμίνη αλλά και σύσσωμη η επιστημονική ομάδα του Διεπιστημονικού Δικτύου Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής Include, Ευαγγελία Τσιωμή Υποψήφια Διαδάκτωρ του Τμήματος Πληροφορικής ΔΙΠΑΕ και Μαρία Κοντογιάννη, Μηχανικός Βιομηχανικού Σχεδιασμού, ειδικοί παιδαγωγοί , η Αγγελική Θεοδωρίδου και η Ελεάννα Καρδαρά, Ειδική Παιδαγωγός Med από το Άργος ,λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και δάσκαλοι. Η παρουσία των γονέων και η παρέμβαση της Γλυκερίας Καίση ήταν ενθαρρυντική για την συνέχιση του έργου που επιτελεί το Ιnclude με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης! Ο καθηγητής κ. Δαμασκηνίδης και ο σκηνοθέτης Ζάχος Σαμολαδάς μέλη του Δ.Σ. του Ιnclude με τις παρατηρήσεις τους και τις παρεμβάσεις τους ,συνέβαλαν στην ανάδειξη των εργαλείων που έχει αναπτύξει το Include και στην πληρέστερη παρουσίασή τους.

Η ημερίδα είχε πολύ θετική αξιολόγηση για το περιεχόμενο και την οργανωτική της επάρκεια!

H έκδοση πρακτικών της ημερίδας και η διάχυση του εκπαιδευτικού υλικού με ευθύνη του Include και του καθηγητή κ. Γιώργου Δαμασκηνίδη αναμένεται να αυξήσει τον αντίκτυπο προς όφελος της συμπερίληψης ατόμων με νοητικές και αυτιστικού φάσματος διαταραχές σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.




Το Δ.Σ. του Ιnclude, η Πρόεδρος Δρ Ανδρομάχη Νάνου, ο κ. Ζάχος Σαμολαδάς, ο Αυγερινός Μαϊστρέλλης, ο Γ. Δαμασκηνίδης αλλά και ο Λάζαρος Σαλκίμης και σύσσωμη η ομάδα των επιστημόνων κ. Σανίδας Χρήστος, Ευαγγελία Τσιωμή, και Μαρία Κοντογιάννη που συμμετείχαν στην ημερίδα δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν την εκδήλωση στο Δήμο Θεσσαλονίκης που στηρίζει το έργο με τον χώρο που παραχωρεί στο Tokei Maru το Σχολείο για Όλους στην Τριανδρία της Θεσσαλονίκης ,προς όφελος των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους, για μια πιο συμπεριληπτική κοινότητα!

53 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page